Actualitat

1a cimera catalana d'acció climàtica

 

La Carla  i l'Elisa acompanyades de la Montse i l'Imma han participat a la 1a cimera catalana d'acció climàtica 

 

EL COMITÈ MEDIAMBIENTAL D’ALUMNES PRESENT A LA 1a CIMERA CATALANA D’ACCIÓ CLIMÀTICA

 

El divendres 17 de gener dues alumnes del comitè mediambiental del institut, la Carla Planas i Elisa Camps de 2n ESO van participar en la 1a Cimera catalana d’acció climàtica com a representants de la província de Girona.

A primera hora del matí van anar amb tren fins a Barcelona. Es varen posar a treballar només d’arribar. De les 9 fins fins a dos quarts de 12 amb 24 alumnes més de tot el territori de Catalunya varen realitzar diferents dinàmiques de grup, van analitzar les accions individuals, col·lectives i polítiques que es fan i les que caldria fer per fer front a la crisi climàtica.

Del treball realitzat en van fer un manifest que dues representants dels alumnes van llegir davant tota la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya plena de politics, investigadors i agents econòmics de tot el país. El president Torra, present a la Cimera, va apropar-se als joves  gran part del dia i va tenir una conversa breu amb les dues nostres companyes, content de trobar representants del nostre poble. 

 

MANIFEST ELABORAT PELS JOVES ASSISTENTS A LA   Manifest_joves

1a CIMERA CATALANA D’ACCIÓ CLIMÀTICA

 

Tenim una data límit i el rellotge ja està comptant enrere.

No ens podem permetre errors, ara és el moment del canvi.

Volem un futur i el volem començar a construir a partir de ja!.

Avui en hem reunit un conjunt de 25 joves amb motiu de la Cimera Catalana d’Acció Climàtica i ho hem fet per engegar aquest canvi.

Volem agrair que se’ns hagi donat l’oportunitat de fer sentir la nostra veu en aquesta Cimera, encara que critiquem que hagi estat una presència simbòlica.

Ens volem fer sentir i volem que tots els col·lectius que lluiten per revocar l’emergència climàtica també siguin escoltats. Els joves hem de tenir un paper actiu, perquè darrera de cada canvi o transformació, sigui evolució o revolució, hi som els joves.

Garcia Lorca va escriure que “el més terrible de tots els sentiments es el sentiment de tenir l’esperança morta”. Ara és el moment d’actuar, no ens podem permetre que els ciutadans es vegin privats d’elaborar el seu pla de vida per culpa del col·lapse ecològic.

Per tant, davant de la situació d’emergència climàtica volem manifestar dues premisses clares: exigim un canvi de model i educació ambiental adreçada a tots els actors. No ens podem permetre perdre més temps. Es necessiten decisions radicals, efectives i permanents, no ens ha de fer por, ens hi juguem molt.

Nosaltres ens sentim protagonistes i amb capacitat d’actuar i fer-nos sentit. Per això, tots els centres sostenibles tenim delegats verds, que són els responsables de dinamitzar les accions a favor del clima que duen a terme.  Facilitem la recollida selectiva i fomentem la reducció de residus, com els embolcalls dels esmorzars i molts més... Conscienciem  els alumnes i famílies perquè redueixin la seva petjada ecològica. Fomentem la mobilitat sostenible de l’alumnat i de les famílies. Tenim horts i menjadors ecològics per fomentar el consum de proximitat, i moltes més accions.

Demanem poc però el que demanem és essencial per canviar el nostre futur. Les accions que fem no són suficients si les fem només nosaltres. Necessitem que ens ajudin. Nosaltres ens movem en transport públic, tenim dietes més sostenibles, comprem responsablement i de Km0  i quan ho fem és sempre sense generar residus innecessaris, bosses de plàstic o envasos no reciclables. A més intentem conscienciar el nostre entorn fent manifestacions, xerrades i projectes..., però sabem que som joves i tenim limitacions.

Per això, en un moment tan crític com aquest són vostès qui ens han d’ajudar. Us animem a unir-vos al canvi social i de pensament que definirà el futur del planeta.

Nosaltres exigim als polítics que es facin canvis reals i eficients en aquests moments per intentar reduir l’emergència climàtica.

Exigim una llei que reguli la producció d’envasos de les empreses i una nova llei d’envasos. També una millor regulació dels residus, així com utilitzar més les energies renovables i reduir la publicitat persuasiva que incita al consum.

Hem de conscienciar des de una manera real, des de les escoles i des de ben petits. Per això volem establir com a assignatura l’emergència climàtica.

Heu de facilitar el transport públic, baixant els preus dels tiquets i millorant la xarxa d’accessibilitat de transport públic, i reduint els vols de curta durada.

Per tant, ha arribat el moment en que tots junts: sectors econòmics, socials, cultural, polítics, entitats, empreses, escoles i governs passem a l’ACCIÓ, no podem fallar

“Si no és ara, quan?, si no som nosaltres, qui?

(Llegit per Helena Crusat i Orla Perry, escollides pels joves com a representants del grup) 

 

Joves que han participat en l’elaboració d’aquest manifest:

 Adriana Pascual –  Antia Ledo –  Arnau Nadal –  Berta Teixidó – Carla Planas – Clara Blampain –Claudia Moreno – Elisa Maria Camps – Helena Crusats – Ivan Hidalgo – Jana Hellerstein – Jana Pahissa Pascual  –  Joan Alvarez – Judit Llumà – Judit Santamaria – Lluc Jiménez – Maria Estella Cabases – Mariam Diallo – Marina Garciarena – Mariona Moragrega –  Marta Madueño – Olga Pacual – Orla Perry – Rocio Montes.

 

Centres educatius participants:

Col·legi Sagrat Cor (Gavà) – Col·legi Bon Salvador (Sant Feliu de Llobregat) – Col·legi Pare Manyanet, les Corts (Barcelona) – Col·legi Sant Ramon Nonat (Barcelona) – Col·legi Tecla Sala (L’Hospitalet de Llobregat) – Cor de Maria (Valls) – Els Arcs (Barcelona) – Escola Ginebró (Llinars del Vallès) – Escola Mestral (Sant Feliu de Llobregat) – Escola Pia (Igualada) – Escola Pia Sant Antoni (Barcelona) – Escola Vedruna Malgrat (Malgrat de Mar) – Institut Arnau Cadell (Sant Cugat del Vallès) – Institut Badalona VII (Badalona) – Institut La Plana (Vic) – Institut Lluís Companys (Tordera) – Institut Marianao (Sant Boi de Llobregat) – Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat) – Institut Santa Coloma de Farners, i FEDAC Vic, amb una ex-alumna delegada del projecte “Tinguem cura del Planeta”.