Exposició: Tricentenari del Combat d’ Arbúcies ( 1714-2014 )
El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la Vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits borbònics: el combat d’Arbúcies en què el sometent armat d’aquesta vila amb l’ajut dels sometents d’altres poblacions veïnes, va derrotar una columna borbònica formada per dos regiments valons amb un total de 800 homes i 150 cavalls de la guarnició d’Hostalric.
El gran conflicte que va trasbalsar gran part d’ Europa del principi del segle XVIII fou la Guerra de Successió espanyola (1701-1715), en que a la mort del rei Carles II s’enfrontaren les forces borbòniques i les austriacistes. En la fase final del conflicte que havia de decidir el successor de la corona d’Espanya, les operacions militars es concentraren a Catalunya, entre els anys 1713-1714.
En aquest context, amb Barcelona assetjada per les tropes borbòniques comandades pel duc de Popoli, a l’inici de 1714 es produeix un context de rebel·lió i d’enfrontaments armats (Sant Martí Sarroca, Caldes de Montbui, Oristà,...) en el qual s’ha de situar el fet d’armes d’Arbúcies, provocat, o si més no atiat, per comandaments austraciacistes, amb l’objectiu de donar suport des de la reraguarda dels exèrcits borbònics a la Barcelona assetjada.
La situació d’Arbúcies a les darreries del segle XVII i principis del XVIII no diferia gaire de la d’àmplies zones de Catalunya.
Els catalans es trobaven immersos en una situació convulsa des d’un punt de vista polític i social i en un context de conflictes sovintejats. Cal tenir en compte que des d’un punt de vista geogràfic,la vall d’Arbúcies constituïa un dels passos naturals de comunicació més importants entre les planes d’Osona i la Selva, i en especial entre la vila d’Hostalric i Vic, dues places fortes que intervingueren directament en els conflictes d’aquesta època.
L’origen principal de la reacció de la gent d’Arbúcies va ser el trànsit i allotjaments de tropes dels soldats valons de Felip V per aquestes contrades i els estralls i el gran malestar que provocaven entre la gent d’Arbúcies i pobles veïns.